HiNET.fi tee-se-itse
Sataman Internet-yhteyden ongelmat ja niiden ratkaisut:  
09/2013
   Hiukan taustaa...

   Olen itse aktiivinen veneilijä, ja vierailuillani eri vierasvenesatamissa olen todennut, että tässä kuvailemani ongelmat ovat erittäin yleisiä. Näistä voi kuitenkin helposti päästä eroon pienillä toimenpiteillä, jotka voi tehdä itse.

   Tarvittaessa annan myös konsultointiapua paikan päällä.

   Alla olevat tekstit voivat ensisilmäyksellä vaikuttaa turhan teknisiltä, mutta kannattaa kuitenkin lukea eteenpäin. Asiat ovat varsin loogiset.


  • Pitääkö sataman wlan-tukiasema/modeemi usein uudelleenkäynnistää?

   Aina kun jokin laite (PC, kännykkä, Ipadi tai muu vastaava) kytkeytyy langattomaan verkkoon (Wlan) saa se tukiasemalta/modeemilta oman IP-osoitteen (esim. 192.168.11.54). Näitä osoitteita on rajallinen määrä, joka enimmillään on n. 250 kpl. Tukiaseman asetuksista riippuen määrä voi myös olla paljon pienempi. Ehkä vain muutama kymmenen. Tukiasema tai modeemi toimii tässä siis DHCP palvelimena, ja jatkossa käytän siksi tätä nimitystä.

   DHCP määrittelee myös kuinka kauan tämä osoite on varattuna kyseiselle laitteelle. Usein tämä aika on oletuksena määritelty moneksi päiväksi tai viikoksi. Jos näin on sataman DHCP palvelimessa, niin osoitteet loppuvat hyvin nopeasti kesken. Usein vierailijat viipyvät vain vuorokauden, tai joku ohikulkija jopa aivan lyhyen hetken. Mutta osoite jää kuitenkin varatuksi heille pitkäksi aikaa.

   Kun osoitteet näin loppuvat kesken on DHCP palvelin myös "tukossa", jolloin laite siis pitää käynnistää uudelleen.

   Ratkaisu:

    Kirjaudu tukiaseman/modeemin hallintatyökalulla laitteen asetuksiin (ohjekirja neuvoo yleensä tämän melko tarkasti), ja etsi sieltä kohta jossa muokataan DHCP palvelimen asetuksia.

    1. Tarkista, ja tarvittaessa muuta jaettavien osoitteiden kpl määrä.

    2. Tarkista, ja tarvittaessa muuta osoitteen voimassaoloaikaa. Luku voi olla esitettynä päivinä tai minuutteina. Muuta voimassaolo varsin lyhyeksi. Muutama tunti riittää hyvin! Tämä ei kuitenkaan haittaa käyttäjiä, koska jos joku käyttää laitettaan kun aika umpeutuu, niin hän saa automaattisesti saman osoitteen uudestaan. Eikä hän edes huomaa, että jotain on tapahtunut.

  • Onko Wlan-verkon kantama liian lyhyt ja signaalin laatu huono?

   Hyvän Wlan tukiaseman/modeemin kantama hyvissä olosuhteissa voi olla jopa muutama sata metriä. Mutta, kun "hyvät olosuhteet" tässä tapauksessa tarkoittaa, että tukiaseman ja vastaanottavan laitteen välissä ei ole mitään esteitä, niin tällaiseen kantamaan päästään hyvin harvoin. Kaikki esteet vaimentavat signaalia. Jotkut enemmän ja toiset vähemmän. Pahimmat ovat kivi, betoni ja metalli, kun taas esim. puuseinä ei ole ihan niin paha.

   Ratkaisut:

    1. Sijoita tukiasema/modeemi sellaiseen paikkaan, että esteitä on mahdollisimman vähän, ja esim. laiturille on suora näkyvyys. Koska laite yleensä pidetään sisätiloissa, niin lähellä ikkunaa on hyvä paikka, koska ikkunan lasi on kuitenkin varsin ohutta. Varo myös tilannetta, jossa reitille jää oma tietokone, näyttö tai jokin muu sähkölaite. Nämä vaimentavat signaalia myös paljon.

    2. Vahvistava lisäantenni?

    Ulkoinen antenni, joka myös vahvistaa signaalia 5-15 dBi, ja asennettuna johonkin tolppaan tai jopa katolle voi kuulostaa hyvältä ratkaisulta. Ja varsinkin kun tällaisen hinta usein on reilusti alle 100€.

    Tässä piilee kuitenkin pieni ongelma. Kun antennia lähdetään asentamaan, niin tarvitaan helposti melko pitkä johto antennista tukiasemalle. Tämä johto vaimentaa myös signaalia, ja nyrkkisääntönä voi pitää, että vaimennus hyvänlaatuisellakin johdolla on -1 dBi/ 1 m. Lisäksi jokainen liitos vaimentaa myös -1 dBi. Näin ollen; antenni joka vahvistaa esim. 10 dBi ja asennetaan katolle, jonne johtoa tarvitaan 12 m sekä kaksi liitosta (antenni ja tukiasema), ei enää vahvista signaalia vaan vaimentaa sitä -4 dBi. Eli jos lisäantennia lähdetään asentamaan, niin johto on pidettävä erittäin lyhyenä, jotta antennista olisi hyötyä.

    Jos asennetaan lisäantenni, niin on myös huomioitava aikaisemmin mainittu sijoittelu. Mutta nyt oleellista on siis antennin paikka, eikä enää tukiaseman.


   Toki muitakin syitä voi olla edellä mainittuihin ongelmiin. Nyt mainitut syyt ja ratkaisut ovat kuitenkin ne yleisimmät.

   Tarvittaessa annan myös konsultointiapua paikan päällä.